«Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική», διάλεξη του Καθηγητή Γεωργίου Χρ. Τσιγάρα στη Βιέννη

Την Τρίτη, 23 Μαΐου και ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ρήγας Φεραίος», η οποία στεγάζεται στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη, διάλεξη από τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χρ. Τσιγάρα, Πρόεδρο του Τμήματός μας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών, με θέμα: «Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική».
 
Ο Ναός της Αγίας Τριάδας είναι ένα τοπόσημο του ιστορικού κέντρου της Βιέννης με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της εκκλησιαστικής τέχνης και την ιστορία των ιδεών, καθώς οπτικοποιεί τις αντιλήψεις για την τέχνη των χορηγών του και ιδιαίτερα του Σίμωνα Σίνα. Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν νεότερες έρευνες σχετικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τον τοιχογραφικό διάκοσμο, το τέμπλο και τις φορητές εικόνες που φυλάσσονται σε αυτόν.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, σε συνεργασία με την Αυστριακή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.
 
Στη διάλεξη παρευρέθηκαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη, Καθηγητές Πανεπιστημίου, φοιτητές, ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. JohannesKoder, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Τακτικό Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματός μας, καθώς επίσης και η κα Μαρία A. Στασινοπούλου, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου της Βιέννης και Πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία προλόγισε και συντόνισε την εκδήλωση.